Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

İSG Katip, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının yürürlüğe girmesinin ardından 2012 yılında devreye alınan bir yazılımdır. İSG Katip yazılımı 2019 E-Devlet sistemi ile entegre şekilde çalışır. İSG Katip sistemi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kontrolü yapılan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdamının kontrolü düzenli bir şekilde yapılır. Böylelikle iş sağlığı ve güvenliği müfettişlerinin teftişine gerek kalmaz.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri içerisinde yer alan tüm kurumlar, İSG Katip sisteminin içerisinde bulunur. Sistemde tanımlı olan kurumlar ve İSG profesyonellerinin eğitim ve stajlarının takibi de İSG Katip üzerinden yapılır. 2019 yılında İSG katip sistemi üzerinden yapılan bir diğer işlemde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimlerinin görevlendirilmeleridir.

İSG Katip Ne Zaman Başladı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından devreye alınan İSG Katip sistemi, 25 Mart 2013 tarihinde Bakanlık tarafından yapılan duyuru ile birlikte kullanılabilir hale gelmiştir.

2019 yılında İSG Katip uygulaması üzerinden yapılabilen bazı işlemler şunlardır:

  • Şirketin SGK kayıtlarında tanımlı olan E-Bildirge kullanıcıları, E-Devlet şifreleri ile İSG-Katip sistemine giriş yapabilecek
  • Şirket içerisinde görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi, İSG Katip yazılımı üzerinden Bakanlık’a iletilecek
  • İSG Katip sistemi kullanılarak seçilen iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sözleşmeleri yine sistem üzerinden online olarak onaylanacak
  • Önceden onayı alınmış ve devam eden sözleşmeler İSG Katip üzerinden yenilenecek

2019 Yılında İSG Katip İçin İşletmede Kim Yetkilidir?

İSG Katip için işletmede yetkili olan kişi, SGK kayıtlarına göre işletme yetkilisi olan kişidir. Bu kişi, E-Devlet şifresi ile İSG Katip sistemine giriş yapabilir.

İSG Katip Ne Zaman Aktif Olur?

İSG Katip sisteminin aktif hale gelmesi için, İş Güvenliği uzmanlığı sınavından geçmek ve ardından sertifika ücretini yatırmak gereklidir. İş sağlığı ve güvenliği hakkındaki diğer sorularınız için buraya tıklayarak İSG hakkında hazırladığımız blog yazısını okuyabilirsiniz.

Personel servisinde operasyon ve teknoloji bir arada.

Baştan sona yönetimini yaptığımız personel servisi operasyonumuz ve ürettiğimiz yerli teknolojik altyapımız ile trafikteki zamanı kısaltan bir ulaşım ağı inşa ediyoruz.

İSG Katip Nasıl Kullanılır? 2019 Yılı Güncel Durumu

2019 yılında İSG Katip sisteminin kullanılması için hizmet alınacak OSBG’ye SGK işyeri sicil numarası bildirilmesi gereklidir. Bu adımın ardından OSGB sistem üzerinden işyeri görevlendirme yapmalıdır. Ardından işveren, sahip olduğu E-Devlet şifresi ile İSG Katip sistemine giriş yapmalı ve OSGB’ye İSG hizmeti aldığına dair onay vermelidir. Bu işlemlerin tamamı yasal olarak zorunludur. Eğer bu işlemler yapılmazsa, işyeri devlet tarafından İSG süreçlerini yürütmemiş olarak görülebilir ve cezai işleme tabi tutulabilir.

İSG Katip Girişi Nasıl Yapılır?

İSG Katip girişi yapılabilmesi için SGK’da şirket yetkilisi olarak görünen kişinin E-Devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. E-Devlet şifresi PTT şifrelerinden alınır. Ardından izlenecek adımlar şu şekildedir:

  • E-Devlet şifresi ile İSG Katip sistemine giriş yapın.
  • Sol taraftaki menüden “Hizmet Alan İşyeri Modülü” bölümüne tıklayın.
  • Sağ taraftaki iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin üzerine tıkladıktan sonra “Onayla” butonuna tıklayın.

Bu işlemleri tamamlayarak İSG Katip onay süreci tamamlanabilir.

İSG Katip Nasıl Kayıt Olunur?

İSG Katip uygulamasına girdikten sonra “Hizmet Alan İşyeri Modülü” bölümü açılmıyorsa, E-Devlet şifresi alan kişi, SGK kayıtlarında şirket yetkilisi olarak görünmüyor demektir. Bu durumda şirket yetkilisinin SGK Sicil Servisi’ne dilekçe ile başvurması ve İSG Katip şirket yetkilisi olarak atanması gerekmektedir.

2019 Yılında İSG Katip Sözleşme Nasıl Yapılır?

İSG Katip sözleşme işlemi için, onaylama işleminde olduğu gibi, şirket yetkilisi tarafından sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Giriş yapıldıktan sonra açılacak ekranda sözleşmeler bölümüne girilmelidir. Ardından “Yeni Kayıt” butonuna tıklanmalıdır. Bu adımlar izlendikten sonra sözleşme ekranı açılacaktır.

Açılan sayfada İSG Katip sözleşme türü, iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin sertifika türü seçilmeli ve T.C. kimlik numarası alanı doldurulmalıdır. Bu adımlar yerine getirildikten sonra İSG Katip sözleme, otomatik olarak sözleşme hazırlayacaktır. Sözleşme hazırlandıktan sonra “Kayıt” butonuna tıklamak ve İSG Katip sisteminden çıkılması yeterlidir.

Ancak, sözleşmenin geçerli olması için, İSG Katip tarafından hazırlanan sözleşmenin işyeri hekimi ya da iş güvenliği uzmanı tarafından 5 gün içerisinde onaylanması gerekir. Aksi takdirde İSG Katip sözleşme iptal olacak ve tekrardan hazırlanması gerekecektir.

İSG Katip Atama Nasıl Yapılır?

2019 yılında İSG Katip atama işleminin yapılabilmesi için öncelikle şirket yetkilisi tarafından T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi kullanılarak İSG Katip sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Ardından izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  1. Açılan sayfa üzerinde karşınıza çıkan şirketler arasından İSG Katip atama yapmak istediğiniz işyerini seçin.
  2. “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın.
  3. İş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve gerekli ise yardımcı sağlık personeli atamanızı yapın ve onaylayın.
  4. Karşınıza gelecek ekranda “Hizmet alan İşyerleri” alanına tıklayın ve İSG Katip onay işlemlerinizi yapın. Her İSG Katip onay işlemi için tek tek işlem yapın. “
  5. “Onaylandı” yazısını gördükten sonra sistemden çıkın.

Benzer Makaleler