Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

KDV, yani Katma Değer Vergisi, tüketim vergisi niteliğindedir. Mal ve hizmeti satın alan nihai tüketici, KDV’nin asıl yüklenicisi konumundadır. Bu vergi, hem ürün hem de hizmet satın alınırken ödenir. Servis taşımacılığı KDV oranı da, hem personel servisi hizmeti hem de okul servisi hizmeti alan kişiler için geçerli olan katma değer vergisi türüdür. Katma değer vergisinin okul servisi ve personel servisi dışında geçerli olduğu diğer mal ve hizmetler şu şekildedir:

  • Ticari, sanayi, zirai ve serbest meslek faaliyetleri içerisinde yer alan ürün ve hizmetler
  • Her türlü mal ve hizmet ithalatları
  • Posta, telefon, ve bunlara benzer radyo ve televizyon hizmetleri
  • Şans oyunları
  • Profesyonel sanatçıların bulunduğu konser ve gösteriler
  • Müzayede ve gümrük depolarında yapılan satışlar

Çeşitli sektörlerdeki çeşitli KDV oranları, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir. Peki, güncel servis taşımacılığı KDV oranı ne kadar?

Servis Taşımacılığı KDV Oranı Nedir?

Servis taşımacılığı KDV oranı %18’dir. Bununla birlikte, 14 Nisan 2012 tarihli ve 28264 sayılı Resmi Gazete’de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile yapılan açıklama kapsamında; personelin belirli bir güzergahta taşınması için alınan servis hizmetine ilişkin olarak yapılan personel taşımacılığı hizmet alımları KDV Tevfikatı kapsamında girmektedir. Genel olarak tevkifat konusu ve 2019 yılı katma değer vergisi tevfikatına dair tüm bilgiler için buraya tıklayarak blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Volt Lines olarak personel taşımacılığı hizmetinde uyguladığımız servis taşımacılığı KDV oranı şu şekildedir:

Tedarikçiler üzerinden sağlamış olduğumuz taşımacılık hizmet için uygulanan KDV oranı %18’dir. Fakat özmallar ile yaptığımız ve KDV dahil 1.000 TL’nin üzerinde yapmış olduğumuz taşımacılık için; 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.11) bölümünde, Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanların; personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımlarında 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir. Bu da %18’in 5/10’u yani %9 oranındadır. Ancak KDV dahil 1.000 TL’nin altında ise özmal araçlar ile hizmeti gerçekleştiriyor olsak da KDV oranı %18 olacaktır.

Benzer Makaleler

blank

UKOME Nedir?

Ulaşım, trafik ve toplu taşımayı ilgilendiren sektörlerde görev alan kişilerin sıklıkla duyduğu UKOME, Büyükşehir Belediyelerinin görev, sorumluluk ve yetki alanlında kalan bölgelerdeki trafik ve ulaşımla