Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

İstanbul’da toplu taşıma hizmetinden yararlanan tüm vatandaşlara modern ve güvenli hizmet verilmesi amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen bazı standartlar vardır. Toplu taşıma araçları ile birlikte personel servisi ve taşımacılığı hizmeti veren firmaların da bu standartlara uyum sağlaması gerekiyor. Yol belgesi adı ile de bilinen yol kağıdının alınması da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen bu standartlar arasında bulunuyor.

Yol Kağıdı Olarak Bilinen Yol Belgesi Nedir?

İstanbul şehri sınırları içerisinde personel servisi ve taşımacılığı hizmeti veren tüm araçların alması gereken çalışma izin belgesine yol belgesi ya da yol kağıdı adı verilir. Bu belge, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmektedir. Yol kağıdı uygulaması ile toplu taşıma hizmetlerinin daha sistematik hale getirilmesi amaçlanmıştır. İBB Yol kağıdı almadan personel servisi ve taşımacılık hizmetinin yürütülmesi halinde, bu hizmeti veren araçlara cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Yol Belgesi Nasıl Alınır?

Yol belgesi adı ile de bilinen İBB yol kağıdı alma gerekliliğinin yerine getirilmesi için önemli olan ilk noktada, taşımacılık hizmetinin hangi sektörde yürütüldüğüdür. Farklı sektörde hizmet veren taşımacılık araçlarının, farklı evraklar hazırlaması gerekir. Örneğin, personel servisi hizmeti veren bir aracın hazırlaması gereken evraklar, turizm taşımacılık hizmeti veren bir araçtan daha farklı olacaktır.

Yol Belgesi Almak İçin İstenen Evraklar Nelerdir? 2019 – 2020 Güncel Durum

Personel servisi yol belgesi almak isteyen firma ve belediyelerin hazırlamaları gereken evraklar şu şekildedir:

  • Motorlu araç trafik belgesi ve araç tescil belgesi, evrak hazırlama esnasında kullanım amacının ne olduğu belirtilmelidir.
  • Personel servisi hizmeti için kullanılacak aracın tüm iç ve dış donanımlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen standartlara uygun olduğunu gösteren belgeler
  • Araç sürücüsünün ticari taşıt kullanım belgesi, sürücüye ait servis taşımacılığı yetki belgesi ve SGK belgeleri
  • Zorunlu ferdi kaza koltuk sigortası
  • Personel servisi aracının uygunluk belgesi

Yol Belgesi Başvurusu Nereden Yapılır?

İstanbul’da personel servisi taşımacılığı hizmeti veren şoförler, yol belgesi alabilmek için İBB Toplu Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü’ne başvuru yapmalıdır. Öncelikle kişisel bilgilerinin doğruluğunu teyit eden şoförler, ardından talep edilen evraklarını sisteme yüklemeli ve başvurularını gerçekleştirmelidir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra başvuruyu yapan kişiye belgenin hazır olduğuna dair kısa mesaj iletilecek ve belge de yine TUHİM’den alınabilecektir. Başvuru adımları aşağıdaki gibidir:

  1. Öncelikle e-tuhim’e kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılmalıdır.
  2. Giriş yapıldıktan sonra ikinci adımda Güzergah Başvuruları butonu seçilmelidir.
  3. Bu aşamada hangi servis taşımacılığı hizmeti için yol belgesi alınacağı seçilmelidir.
  4. İlgili alanlara araç bilgileri, şoför bilgileri, firma bilgileri, güzergah bilgileri, yol belgesi teslim alacak kişilerin bilgileri ve izin belgesi dekont bilgileri yazılmalıdır.
  5. Yol belgesi için istenen evraklar sisteme yüklenmelidir.
  6. Son adımda ise Başvuruyu Gönder butonu ile başvuru tamamlanmalıdır.

Benzer Makaleler